Loading
SŁOMVITAL
SŁOMVITAL
SŁOMVITAL

SłomVital dzięki zawartym składnikom (wapń, azot, mangan i molibden) pozwala mikroorganizmom glebowym na samo zaspokojenie się w niezbędne ilości azotu przy zmniejszonym zapotrzebowaniu na jego inne zewnętrzne źródła. 

Zastosowanie go bezpośrednio po zbiorze rośliny uprawnej i płytkie wymieszanie resztek pożniwnych z glebą (dla zachowania warunków tlenowych) pozwala na szybką mineralizację tychże resztek, odzyskanie z nich jak największej ilości składników pokarmowych i udostępnienie dla gleby cennych związków humusowych, które odpowiadają za buforowość gleby, czyli możliwość akumulowania przez nią wody i składników pokarmowych.

Zalecenia: zabieg wykonać w miarę możliwości bezpośrednio po zbiorze rośliny uprawnej na drobno pociętą słomę i wymieszać ją płytko z glebą

Dawkowanie: 5-15 l/ha

Opakowania:
  • 5 l
  • 20 l
Skład
N CaO Mn Mo
% m/m 15,5 2,0 1,040 0,050
g/kg 186,0 24,0 12,48 0,6
Hexagon
Zawartość wapnia wpływająca na wzrost liczebności bakterii i ograniczenie rozwoju grzybów.
Hexagon
Dobrane mikroskładniki pod kątem prawidłowych przemian azotowych oraz rozwoju bakterii
Korzyści
 

Przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych

Odzyskanie większej ilości składników pokarmowych dla uprawy następczej

Ukierunkowanie przemian resztek pożniwnych w stronę powstawania związków humusowych

Ograniczenie zjawiska obniżania pH gleby wskutek rozkładu materii organicznej  

Ograniczenie zjawiska głodu azotowego u rośliny uprawianej następczo

Ograniczenie presji patogenów bytujących na resztkach pożniwnych

Zwiększenie pojemności buforowej gleby, w tym pojemności wodnej

Stosowanie
Uprawa Terminy oprysków Dawka (l/ha)
Zboża Po zbiorze 5-10
Rzepak Po zbiorze 7-12
Kukurydza Po zbiorze 10-15
Sady i jagodniki

Początkiem naturalnego  opadania liści

lub

po opadnięciu liści

10-15
Nasze marki