Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję i odpowiednią obróbkę cieplną makucha z nasion słonecznika, z których usunięto łuskę, całkowicie lub częściowo.
Maksymalna zawartość włókna surowego: 27,5 % w suchej masie.
Śruta Słonecznikowa to znakomite źródło białka i dobrej jakości włókno. Jest wyjątkowo smakowita, aromatyczna i chętnie pobierana przez zwierzęta. Producentom trzody chlewnej przyda się jako komponent białkowy, ale również cenne źródło włókna dla loch karmiących i starszych tuczników. Dla przeżuwaczy stanowi cenne źródło białka trawionego w żwaczu, wpływającego na wyższy poziom mocznika w mleku. Poprawia rozród oraz zwiększa pasaż białka mikrobiologicznego. Jest doskonałą paszą w dawkach pokarmowych dla drobiu, ze szczególnym uwzględnieniem kur niosek, kaczek i gęsi.
Białko surowe | Włókno surowe | |
% m/m | min. 36% | max. 20% |
mg/kg |