Program EFEKT+ i BENEFIT to:
wysoka strawność składników,
pasze idealnie dopasowane do wieku i okresu nieśności,
wysoka zdrowotność żywienia,
zminimalizowane koszty żywienia.
Najnowsze badania żywieniowe pokazują, że wysokie poziomy białka ogólnego nie wpływają na produkcyjność kur, a mogą powodować dodatkowe zagrożenia ze strony dysbakteriozy przewodu pokarmowego po pogorszeniu mikroklimatu w obiekcie. Dodatkowo nadwyżki białka w postaci związków azotu nie są wykorzystywane przez kury i trafiają do ściółki, a celem produkcji jajczarskiej jest uzyskanie wysokiej jakości jaj, a nie świetnego nawozu. W celu ograniczenia emisji azotu i strat spowodowanych przez wprowadzenie wysokich poziomów słabo strawnego białka ogólnego nasze receptury bilansowane są w oparciu o aminokwasy strawne.
Program EFEKT +
Program EFEKT+ zakłada cztery etapy w odchowie stada niosek towarowych, od pisklęcia do okresu zapoczątkowania nieśności na poziomie 2%. Udział poszczególnych składników w paszy zmienia się wraz z wiekiem, aż do pełnego przygotowania do okresu nieśności.
Program BENEFIT
Zapewnia wysoką strawność składników zawartych w surowcach, dzięki odpowiedniej kompozycji enzymów paszowych. Zmniejsza koszty żywienia i ogranicza emisję azotu poprzez optymalnie zbilansowane białko pokarmowe, wysoką zdrowotność jelit oraz minimalizuje problemy związane z kanibalizmem i pterofagia w stadach niosek. Znakomita jakość skorupy, dzięki zróżnicowanej formie wapnia o ciągłej biodostępności.
BENEFIT NIOSKA 3, forma: grubomielona