Zimna Zośka - czas wysadzać paprykę, ogórki i dynie. Sprawdź, jak zadbać o wysokie plony
Wiosenne przymrozki już za nami. Za chwilę zimni ogrodnicy (12-14 maja) i zimna Zośka (15 maja). Po nich temperatura nie powinna spadać już poniżej zera. Nadchodzi więc dobry czas na rozpoczęcie uprawy w polu warzyw ciepłolubnych.
Po 15 maja możemy sadzić do gruntu przygotowaną wcześniej rozsadę pomidorów i papryki. Wtedy rozpoczynamy również siewy warzyw z rodziny dyniowatych, jak: ogórki, dynie czy melony.
Warzywom ciepłolubnym do prawidłowego rozwoju niezbędna jest wysoka temperatura i duża ilość światła. Nie lubią natomiast długotrwałych opadów deszczu, ani wielodniowych ochłodzeń. Aby plony były wysokie i dobrej jakości, oprócz odpowiednich warunków klimatycznych niezbędne jest również właściwe nawożenie.
Pod względem wymagań pokarmowych warzywa ciepłolubne należy traktować jako dwie osobne grupy. Pierwsza to rodzina psiankowatych, która ma duże wymagania pokarmowe. Należy do niej pomidor i papryka.
Z kolei warzywa dyniowate mają mniejsze wymagania. Jednak ze względu na tworzenie sporej masy nadziemnej i płytki system korzeniowy nawożenie powinno być wysokie.
Wegetacja obu grup powinna być wspomagana regularnym nawożeniem. Sam podstawowy nawóz doglebowy nie wystarczy. W trakcie wzrostu roślin powinniśmy zapewnić im stały dostęp do niezbędnych składników pokarmowych.
Doskonałym rozwiązaniem będzie tu nawóz MAXIMUS AminoMicro Universal. W przypadku warzyw psiankowatych można stosować go już od drugiego tygodnia po posadzeniu rozsady w dawce 0,3-0,5 kg/ha. Natomiast warzywa dyniowate nawozimy taką samą dawką w okresie wzrostu owoców.
Kolejnym świetnym wyborem będzie również MAXIMUS Amino Antystres, który sprawdzi się w czasie niekorzystnych warunków pogodowych. Polecany jest szczególnie w okresach wychodzenia roślin ze stresów abiotycznych, np.: suszy czy nadmiernego zalania systemu korzeniowego.
Jak stosować MAXIMUS Amino Antystres?
- Warzywa psiankowate nawozimy co 2-3 tygodnie po przyjęciu się rozsady. Można wykonać kilka zabiegów.
- Ogórki, dynie i melony nawozimy po wykształceniu kilku liści właściwych w identycznych odstępach (2-3 tygodnie).
Dawka dla wszystkich roślin mieści się w przedziale 0,75-1 kg/ha.