Zakwaszacze – dlaczego warto je stosować.
Zakwaszacze mogą pełnić różne funkcje. Ich podstawowym celem jest utrzymanie optymalnego pH treści przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne w przypadku pasz dla młodych zwierząt. U prosiąt układ immunologiczny jest w ciągłej fazie rozwoju. Posiadają niestabilną jeszcze mikroflorę przewodu pokarmowego. Nagły wzrost poziomu pH wywołany źle zbilansowaną paszą, zmianą paszy czy stresem może zaburzyć równowagę między symbiotycznymi mikroorganizmami a patogennymi ustrojami. Objawia się to często biegunkami u prosiąt, spadkiem masy i tempa wzrostu ich ciała a tym samym zwiększeniem upadków. W przypadku loch właściwe pH przewodu pokarmowego pozwala z kolei ograniczyć ryzyko występowania problemu zespołu MMA.
Kolejną funkcją zakwaszaczy jest działanie przeciwbakteryjne, dobrze sprawdzają się tu kwasy: mrówkowy, benzoesowy i fumarowy. Prebiotyczne funkcje wykazuje kwas jabłkowy, propionowy i mlekowy. Wspomagają one także przyswajalność niektórych substancji funkcjonalnych tak jak w przypadku kwasu fumarowego i cytrynowego. Kwas cytrynowy dodatkowo pozytywnie wpływa na walory smakowe paszy, zwiększając jej pobranie. Inna funkcja zakwaszaczy to konserwacja paszy. Kwasy sorbowy i benzoesowy działają hamująco na rozwój pleśni i powstawania mikotoksyn.
Dzięki wcześniej wspomnianym właściwościom kwasów zastosowanie zakwaszaczy ma sens także u starszych zwierząt (warchlaków i tuczników). Może się to przełożyć na wymierne korzyści w postaci lepszego wykorzystania paszy, poprawy FCR, zwiększenia przyrostów
i polepszenia zdrowotności.
Z uwagi na kierunkowe działanie poszczególnych kwasów najlepiej sprawdzają się ich mieszaniny takie jak EKOCID i EKOCID FORTE, pozwalające na osiągnięcie kilku celów na raz.