Stres cieplny niebezpieczny dla krów. 6 objawów, których nie możesz ignorować
W lecie bydło wystawione jest na działanie jednego z najsilniejszych czynników – stresu cieplnego. Wywołują go dwa czynniki: temperatura oraz wilgotność. Krowy mogą odczuwać dyskomfort już przy 20 st. C i wysokiej wilgotności powietrza.
Im wyższa temperatura, tym większy dyskomfort odczuwany przez zwierzęta. Objawami stresu cieplnego są:
- wzrost temperatury ciała,
- częstsze oddechy,
- mniejsze pobranie paszy,
- spadek parametrów mleka,
- spadek produkcji mleka,
- trudności w zacielaniu.
Organizm krów poddawany jest bardzo silnemu wysiłkowi. Wzrasta stres oksydacyjny, krowy potrzebują dodatkowej energii. Tymczasem jedząc mniej wpadają w silny, ujemny bilans energetyczny. W plazmie krwi spada poziom witaminy C, której suplementację wskazuje się jako jeden z najważniejszych czynników zapobiegających stresowi cieplnemu.
W lecie należy pamiętać o dobrej wentylacji w oborze lub zagwarantowaniu cienia na pastwisku. Krowy powinny mieć dostęp do chłodnej i czystej wody. Należy im również podawać najlepsze pasze. Powinny być jak najbardziej energetyczne, aby zwiększyć koncentrację energii w dawce, np. tłuszczem chronionym przed rozpadem w żwaczu, a także podawać mieszankę mineralno-witaminową.