MAXIMUS Amino Wapniowy zawiera 11% CaO. W nawozie wapń jest skompleksowany aminokwasami. Zawartość aminokwasów wpływa na szybkie i efektywne pobieranie jonów wapnia przez opryskiwane owoce. Aminokwasy zastosowane w nawożeniu dolistnym mogą włączać się bezpośrednio w metabolizm rośliny.
Zastosowanie aminokwasów, a szczególnie glicyny i proliny, poprawia kondycje roślin, odporność na stresy abiotyczne, pobudza rośliny do wzrostu i rozwoju.
Wapń z MAXIMUS Amino Wapniowy jest dużo bardziej efektywny niż wapń zastosowany w postaci soli czy chelatów. Wynika to z szybszego pobierania kompleksów aminokwasowych wapnia przez owoce oraz z większej ich mobilności w roślinie. W przypadku kompleksów aminokwasowych pobierana jest cała zaaplikowana cząsteczka – aminokwasy włącznie z jonem wapnia. W przypadku chelatów syntetycznych chelator musi oddać jon roślinie.
MAXIMUS Amino Wapniowy zapobiega występowaniu niedoborów wapnia w owocach, dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi chorób fizjologicznych, za które odpowiada niedobór wapnia. Wykazuje pozytywny wpływ na działanie endo- i egzogennych hormonów roślinnych oraz płodność kwiatów i zawiązywanie owoców. Zastosowany przed kwitnieniem poprawia żywotność kwiatów i usprawnia zapylenie i zapłodnienie.
Nawóz ma korzystny, stymulujący wpływ na szereg układów enzymatycznych odpowiedzialnych za kluczowe procesy życiowe zachodzące w roślinie.
MAXIMUS Amino Wapniowy ma łagodzący wpływ na skutki stresu biotycznego i abiotycznego poprzez stymulujące działania na enzymy oraz cechuje się wysoka zawartością proliny, hydroksyproliny i glicyny.
MAXIMUS Amino Wapniowy jest także bogatym źródłem wielu ważnych z punktu widzenia fizjologii roślin mikrolelemntów. Zawiera istotne dla metabolizmu roślin: cynk, bor, mangan, molibden, żelazo oraz miedz.
Stosowanie MAXIMUS Amino Wapniowy prowadzi do równomiernego dojrzewania owoców oraz zapewnia im wysoka jędrność.
MAXIMUS Amino Wapniowy sprzyja długiemu przechowywaniu owoców oraz wydłuża trwałość owoców w obrocie handlowym.
MAXIMUS Amino Wapniowy stosowany w uprawach drzew pestkowych efektywnie zapobiega pękaniu owoców.