Loading

Okiem eksperta: Optymalna temperatura w chlewni a efektywność produkcji.

16.12.2019

W niedogrzanych chlewniach wzrasta nam zużycie paszy, gdyż zwierzęta potrzebują więcej energii na ogrzanie własnego organizmu, spada produkcyjność u loch. Na niskie temperatury najbardziej wrażliwe są najmłodsze zwierzęta. Prosięta i warchlaki przebywające w zimnych pomieszczeniach narażone są na spadki odporności, co w konsekwencji prowadzi  do zakażeń układu oddechowego, czy biegunek. Niskie temperatury sprawiają także, że prosięta poszukują ciepła od ciała lochy co zwiększa ryzyko przygnieceń.   

Naszym celem powinno być zapewnienie zwierzętom takiej temperatury by poprzez swoje zachowanie sygnalizowały nam iż czują się komfortowo. Nie powinny się zbijać w grupy celem dogrzania, prosięta nie powinny spać ułożone w „piramidę”. Świnie będące w strefie komfortu cieplnego leżą na boku z wyciągniętymi nogami równo rozłożone w kojcu. Doradcy Ekoplon doradzą Państwu jak to osiągnąć. Na komfort cieplny wpływa również wilgotność powietrza, za optimum przyjmuje się 60% (prosięta) do 70%.

Zalecane temperatury, jakie powinny panować w pomieszczeniach dla trzody zależą od systemu utrzymania. Wyższe temperatury muszą panować w obiektach bezściołowych, chłodniej może być w chlewniach gdzie stosuje się ściółkę. Wartość minimalnej temperatury zależy również od wieku zwierząt. Im zwierzę jest starsze tym  lepiej radzi sobie z chłodem.

Niezależnie od systemu utrzymania, należy zapewnić właściwą temperaturę w gniazdach dla prosiąt – powinna ona wynosić 28 - 32 ºC. W pomieszczeniach o bezściołowym systemie utrzymania, zalecana temperatura dla loch karmiących, to 20 – 22 ºC, dla loch prośnych 18-22 ºC, dla prosiąt odsadzonych 22 - 30 ºC, a dla tuczników 20-24 ºC. W chlewniach o bezściołowym systemie chowu temperatura powietrza powinna być niższa o 2-3ºC.

Prawidłowo ustawiona wentylacja powinna zapewniać optymalną wymianę powietrza i temperaturę. Pasmo wentylacji zaleca się aby było dłuższe w przypadku prosiąt i wynosiło 6 ºC, u tuczników 5ºC , a w przypadku loch 4 ºC.

Nasze marki