Okiem eksperta: aktualna sytuacja upraw warzywniczych.
Lipiec to szczyt sezonu warzywniczego, dlatego też praktycznie na wszystkich polach widzimy już wszędzie kwitnące bądź zawiązane owoce. Jest to także czas aby odpowiednio zadbać o przyszłe plony- by dojrzałe owoce były zdrowe i jędrne.
ROŚLINY BOBOWATE
W uprawie roślin bobowatych (fasola szparagowa i groch) polecamy użyć nawozów ze zwiększoną zawartością potasu takiego jakim jest MAXIMUS Platinum extra K w dawce 3-4 kg/ha. Dodatkowo uzupełniamy bor stosując Bor Forte w dawce 1 kg/ha. Bor uczestniczy w biologicznym procesie wiązania azotu i stymuluje tworzenie brodawek. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz wpływa na rozwój organów generatywnych.
PAPRYKA
W uprawie papryki nadal kontynuujemy dokarmianie wapniem, pamiętając aby przy wykonywaniu zabiegów dobrze pokryć owoców. Polecamy zastawać nawozów EKOLIST Wapniowy(3-5l/ha). Jest to też dobry czas na zastosowanie nawozów fosforowo-potasowych z mikroelementami – MAXIMUS Platinum extra PK (3-4 kg/ha). Jest to produkt, który ma zwiększoną zawartość fosforu i potasu. Nawóz ten uzupełnia niedobory tych składników, poprawia jakość i elastyczność skórki i wpływa na wybarwienie owoców.
POMIDOR
W uprawie pomidora w gruncie jest to dobry czas na zastosowanie nawozu ze zwiększoną zwartością magnezu- MAXIMUS Platinum extra Mg (3kg/ha). Magnez odgrywa ważną rolę w metabolizmie roślin jako składnik chlorofilu oraz aktywator wielu enzymów biorących udział w procesach fotosyntezy, oddychania i syntezy białek. Korzystne będzie dodatkowo zastosowanie MAXIMUS AminoMicro Universal w dawce 0,3-0,5 kg/ha jako uzupełnienie niedoborów mikroelementów, które się pojawiają. Jest to nawóz, którego optymalny skład i stosunek mikroelementów skompleksowanych glicyną.
Pamiętać należy również o dolistnym dostarczeniu wapnia , w tym celu polecamy zastosowanie MAXIMUS Amino Wapniowy w dawce 1-1,5 kg/ha. W nawozie wapń i mikroelementy są skompleksowane aminokwasami. Zawartość aminokwasów wpływa na szybkie i efektywne pobierania jonów wapnia i mikroelementów przez opryskiwane liście i owoce.
Odpowiedni poziom wapnia zapobiega suchej zgniliźnie wierzchołkowej oraz poprawia jędrność i trwałość owoców. Do objawów niedoborów wapnia na pomidorach należy: żółknięcie brzegów liści, brązowienie i zamieranie stożka wzrostu, suche i wklęsłe plamy na powierzchni owoców, zbrunatnienia występujące w miąższu owoców.