Okiem eksperta: aktualna sytuacja upraw warzywniczych.
Dość intensywne opady i wysokie temperatury sprawiły, że rośliny w polu nie mają najlepszych warunków do wzrostu. Duża jest presja chorób grzybowych osłabiających rośliny. Aby wspomóc warzywa w dalszym rozwoju warto sięgnąć po dokarmianie dolistne.
WARZYWA KAPUSTNE
W uprawie warzyw kapustnych w okresie tworzenia i rozwoju główek kontynuujemy dokarmianie nawozem MAXIMUS Platinum extra K (3-5 kg/ha). Dostarczy on komplet makro- i mikroelementów, ze szczególnym uwzględnieniem potasu.
W dalszym ciągu dokarmiany również rośliny wapniem. Do tych zabiegów warto użyć EKOLIST Wapniowy (3-5 l/ha).
WARZYWA KORZENIOWE
W przypadku warzyw korzeniowych np.: marchwi
i buraka ćwikłowego należy sięgnąć po kompleksowe rozwiązanie MAXIMUS Platinum 20+20+20 (3-4 kg/ha) i MAXIMUS AminoMicro Universal (0,3-0,5 kg/ha).
Produkty te po za zawartością makro-
i mikroelementów posiadają w swoim składzie kompleks MPC2 (Micro Protection Complex), dzięki któremu stymulują prawidłowy rozwój i lepsze wykorzystanie nawożenia doglebowego oraz zapobiegają niedoborom najważniejszych składników odżywczych.
ROŚLINY BOBOWATE
W uprawie fasoli szparagowej oraz grochu w czasie intensywnego wzrostu wegetatywnego polecamy zastosować MAXIMUS Platinum 20+20+20 (3-4 kg/ha), który dostarczy komplet makroelementów i MAXIMUS AminoMicro Universal
(0,3-0,5 kg/ha), jako dodatkowe uzupełnienie szybko i łatwo przyswajalnych mikroelementów.
Rozwiązania te mają stymulować rośliny do prawidłowego rozwoju oraz wspomóc je w sytuacjach stresowych, gdy mają ograniczone możliwości pobierania składników odżywczych z gleby.