Loading

Nawóz dolistny do włoszczyzny - jaki wybrać?

08.11.2021
Nawóz dolistny do włoszczyzny - jaki wybrać?

Jeśli chcemy zebrać zdrowe i obfite plony, powinniśmy zadbać o to, by warzywa na naszym polu miały dostarczone wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jak to zrobić? Najlepiej poprzez opryski. Oczywiście nawozy dolistne powinny zostać dobrane odpowiednio do rodzaju warzyw, a także fazy ich wzrostu. W ofercie marki EKOPLON znajdziemy nawozy, które sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających rolników – a wśród nich środki do uprawy włoszczyzny, czyli marchwi, pietruszki, selera i pora.

Włoszczyzna to określenie na warzywa, które wedle tradycji zostały sprowadzone do Polski prosto z Włoch przez samą królową Bonę. Produkcja tych warzyw nie jest prostym zadaniem. Musimy zadbać o odpowiednie stanowisko do uprawy roślin, właściwe pH gleby, ale również o to, by na żadnym etapie wzrostu roślinom nie zabrakło potrzebnych składników mineralnych. Każde warzywo wchodzące w skład włoszczyzny ma indywidualne potrzeby, dlatego w zależności od tego, które w nich będziemy uprawiać, musimy osobno dobrać optymalne środki do ich uprawy.

Nawozy dolistne do włoszczyzny

Dostosowując nawożenie dolistne kierujemy się potrzebami roślin wynikającymi z ich fizjologii oraz warunków pogodowo-siedliskowych. Firma EKOPLON ma w swojej ofercie trzy propozycje kompleksowego nawożenia dolistnego warzyw należących do tzw. włoszczyzny, w których sugerujemy użycie nawozów sypkich z serii MAXIMUS Platinum, MAXIMUS AminoMicro i płynnych EKOLIST wieloskładnikowych oraz mikroelementowych:

·       Technologia platynowa – wariant nawożenia zapewniający wysokie, bardzo dobrej jakości plony, szczególnie gdy warunki pogodowe nie sprzyjają harmonijnemu rozwojowi roślin.

·       Technologia złota – technologia pozwalająca na osiągnięcie zadowalających rezultatów uprawowych.

·       Technologia srebrna – zabezpieczająca rośliny przed skutkami fizjologicznymi wynikającymi z braku składników odżywczych.

Włoszczyzna, czyli… marchew

Jeśli sięgniemy po włoszczyznę, z pewnością znajdziemy wśród niej marchew. To warzywo z rodziny selerowatych, które nie ma aż tak dużych wymagań glebowych. Do uprawy marchwi najlepiej wybrać gleby piaszczysto-gliniaste o pH 6,0-6,5. Gleby ciężkie i łatwo zaskorupiające się sprawiają, że korzenie marchwi ulegają deformacjom, dlatego nie warto w nich uprawiać żadnej włoszczyzny. Marchew szczególnie narażona jest na niedobory takich składników jak: miedź, bor czy cynk.

Technologie stosowania nawozów dolistnych zaproponowanych przez markę EKOPLON zakładają nawożenie na czterech etapach wzrostu marchwi, w których wyróżniliśmy:

·       Początek formowania się korzenia spichrzowego

·       4-6 liści właściwych

·       Faza 10 liści

·       Przed zwarciem rzędów.

Uprawianie włoszczyzny – pietruszka

Kolejnym warzywem, z tzw. włoszczyzny jest pietruszka. Tak jak marchew, pochodzi z rodziny selerowatych i nie ma ona wysokich wymagań. Najlepiej rozwija się w glebach gliniasto-piaszczystych. Ziemia do uprawy pietruszki powinna mieć nieco wyższe pH i wynosić 6,5-7,5, a ponadto być bogata w takie pierwiastki jak: azot, fosfor, potas, magnez i wapń.

W przypadku pietruszki tak jak i innych warzyw z grupy włoszczyzny, eksperci EKOPLON zastosowali technologie odpowiednie do każdego etapu wzrostu rośliny, wśród których wyróżniono:

·       Początek formowania się korzenia

·       4-6 liści właściwych

·       Przed zwarciem rzędów.

uprawa włoszczyzny – pietruszka
Uprawa włoszczyzny – pietruszka

 

Bez tego nie ma włoszczyzny – seler korzeniowy!

Seler jest kolejną składową włoszczyzny i ostatnim warzywem z rodziny selerowatych w tym zestawieniu. To roślina o intensywnym zapachu, bardzo popularna nie tylko w Europie, ale również Azji i Afryce. Jest niskokaloryczny i pełny cennych składników odżywczych. Uprawa selera wymaga żyznych gleb, które dobrze zatrzymują wodę. Ziemia powinna mieć pH takie jak przy uprawie pietruszki, czyli 6,5-7,5.

Na co szczególnie narażony jest seler? Na niedobory boru i molibdenu. Technologia nawożenia dolistnego tego warzywa nie różni się od poprzednich – również podzielona jest na trzy pakiety: platynowy, złoty i srebrny, które stosujemy w etapach wzrostu takich jak:

·       Wschody, po przyjęciu się rozsady

·       5, 6 i 7 tydzień po posadzeniu

·       Od początku grubienia korzenia spichrzowego

·       Intensywny wzrost korzeni.

Ostatni element włoszczyzny – por

Por to ostatnie z warzyw, które wchodzi w skład włoszczyzny. W przeciwieństwie do wyżej wymienionych warzyw por nie pochodzi z rodziny selerowatych, a amarylkowatych. W celach konsumpcyjnych uprawiany jest od bardzo dawna – już od czasów starożytności! Nic w tym dziwnego, ponieważ to warzywo ma wiele wartości odżywczych i stosuje się go w medycynie naturalnej.

Jak uprawiać pora? Najlepsze plony osiągniemy, uprawiając warzywo na glebie średnio zwięzłej, gliniasto-piaszczystej z dużą zawartością próchnicy. Odczyn pH gleby powinien mieć wartość 6,0-7,5. Ziemia dodatkowo powinna zawierać pierwiastki azotu, fosforu, potasu i magnezu. Eksperci marki EKOPLON przygotowali systemy nawożenia na każdy etap wzrostu, czyli:

·       4 tygodnie po wschodach

·       W czasie intensywnego wzrostu

·       Od początku grubienia cebul

·       3-4 tygodnie przed zbiorami.

uprawa włoszczyzny – por
Uprawa włoszczyzny – por

 

Podstawowy koszyk z włoszczyzną składa się z wyżej wymienionych warzyw, czyli marchwi, pietruszki, selera i pora. Niektórzy jednak poza nimi, dodają jeszcze kapustę włoską, czy cebulę – oczywiście do nich eksperci EKOPLON również przygotowali specjalne technologie nawożenia. W przypadku pytań lub chęci dopasowania technologii do uprawy zachęcamy do kontaktu z Zespołem EKOPLON, który udzieli wszelkich wskazówek i odpowie na wszystkie nurtujące pytania!

Nasze marki