Jego składniki pokarmowe zostały skompleksowane aminokwasami, co wpływa na ich szybkie i efektywne pobieranie. Unikatowe połączenie wapnia w kompleksie z glicyną doskonale niweluje niedobory wapnia zabezpieczając owoce przed chorobami fizjologicznymi oraz pozwala na wczesne zabiegi nie powodując fitotoksyczności. Nawóz wykazuje silne działanie biostymulujące, poprawia kondycję roślin, odporność na stresy abiotyczne oraz pobudza rośliny do wzrostu i rozwoju.
ZYSK I WYSOKIE PLONY TYLKO Z BIOSTYMULATOREM MPC2, KTÓRY JEST CZESCIĄ SKŁADOWĄ SERII NAWOZÓW MAXIMUS.
Biostymulator MPC2 podnosi odporność rośliny na niskie i wysokie temperatury. Wpływa korzystnie na rozwój roślin w okresach niedoborów wody i pobudza regeneracje roślin rosnących w niekorzystnych warunkach środowiska. Poprawia efektywność wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny. Biostymulator jest niezastąpiony, jeśli celem jest uzyskanie wysokich i wysokiej jakości plonów. Może być łączony z innymi nawozami makro- i mikroelementowymi.
CaO | MgO | B | Cu | Fe | Mn | Mo | Zn | Azot organiczny | Aminokwasy total | Biostymulator MPC | |
% m/m | 11,0 | 3,0 | 0,8 | 0,5 | 2,0 | 3,0 | 0,02 | 3,0 | 5,5 | 26,62 | 2,00 |
g/kg |
Wapń z MAXIMUS Amino Wapniowy jest dużo bardziej efektywny niż wapń zastosowany w postaci soli czy chelatów. Wynika to z szybszego pobierania kompleksów aminokwasowych wapnia przez owoce oraz z większej ich mobilności w roślinie. W przypadku kompleksów aminokwasowych pobierana jest cała zaaplikowana cząsteczka – aminokwasy włącznie z jonem wapnia. W przypadku chelatów syntetycznych chelator musi oddać jon roślinie.
MAXIMUS Amino Wapniowy zapobiega występowaniu niedoborów wapnia w owocach, dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi chorób fizjologicznych, za które odpowiada niedobór wapnia. Wykazuje pozytywny wpływ na działanie endo- i egzogennych hormonów roślinnych oraz płodność kwiatów i zawiązywanie owoców. Zastosowany przed kwitnieniem poprawia żywotność kwiatów i usprawnia zapylenie i zapłodnienie.
Nawóz ma korzystny, stymulujący wpływ na szereg układów enzymatycznych odpowiedzialnych za kluczowe procesy życiowe zachodzące w roślinie.
MAXIMUS Amino Wapniowy ma łagodzący wpływ na skutki stresu biotycznego i abiotycznego poprzez stymulujące działania na enzymy oraz cechuje się wysoka zawartością proliny, hydroksyproliny i glicyny.
MAXIMUS Amino Wapniowy jest także bogatym źródłem wielu ważnych z punktu widzenia fizjologii roślin mikrolelemntów. Zawiera istotne dla metabolizmu roślin: cynk, bor, mangan, molibden, żelazo oraz miedz.
Stosowanie MAXIMUS Amino Wapniowy prowadzi do równomiernego dojrzewania owoców oraz zapewnia im wysoka jędrność.
MAXIMUS Amino Wapniowy sprzyja długiemu przechowywaniu owoców oraz wydłuża trwałość owoców w obrocie handlowym.
MAXIMUS Amino Wapniowy stosowany w uprawach drzew pestkowych efektywnie zapobiega pękaniu owoców.
Uprawa | Terminy oprysków | Dawka ([kg / ha]) | Dawka (Ilość cieczy użytkowej) |
Jabłoń, grusza, winorośl, wiśnie, śliwy, czereśnie, porzeczka |
Po ukazaniu się pąków kwiatowych | 1,0-1,5 | 500-1000 |
Po opadaniu płatków kwiatowych | |||
Kolejne zabiegi co 10-14 dni | |||
Malina, truskawka | Po ukazaniu się pąków kwiatowych | 1,0 | 500-1000 |
Pojawienie się pierwszych owoców | |||
Kolejne zabiegi co 10-14 dni | |||
Pomidor, papryka, ogórek | Początek wegetacji | 1,0-1,5 | 500-800 |
Faza 3 - 4 liści | |||
Faza 8 - 10 liści | |||
Sałata, warzywa kapustne | W czasie wiązania główek – kilka zabiegów co 7-10 dni | 1,0-1,5 | 500-800 |