Loading

Okiem ekperta: Mączka rybna jako komponent paszy

20.11.2019

Mączka rybna jest produktem przerobu całych ryb, lub odpadów z produkcji rybnej. W zależności od surowca, oraz technologii produkcji, mączki rybne zawierają przeciętnie od 45 do 75 proc. białka. Co ważne, jest to białko o dużej wartości biologicznej, bogate w aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Dzięki zawartości tłuszczu, mączka cechuje się także wysoką wartością energetyczną (15-16MJ EM). Mączki rybne zawierają znaczne ilości witamin, głównie z grupy B, a także lipofilnych (A, D, E). Są również bogatym źródłem wielu makroelementów, głównie wapnia, magnezu, fosforu, sodu i chloru oraz takich mikroelementów jak: miedź, selen, kobalt, żelazo, jod, molibden oraz cynk.

Stosowanie mączek rybnych, niesie ze sobą liczne korzyści. Stanowią one, bowiem nie tylko doskonałe źródło składników pokarmowych ale ich intensywny zapach i smak, zachęca zwierzęta do większego spożycia paszy, co korzystnie wpływa na wzrost tempa przyrostów.

Na rynku występują różnego rodzaju mączki rybne oraz mieszaniny surowców roślinnych z mączką rybną (koncentraty), dlatego bardzo istotne jest aby stosując ten komponent paszowy w żywieniu świń bardzo dokładnie znać jego skład. Czynnikami ograniczającymi zastosowanie i obniżającymi wartość surowca jest wysoki poziom chlorku sodu  wynikający z rodzaju użytego surowca rybnego. Wysoki poziom włókna wynikający z zastosowania czasami komponentów roślinnych w mieszaninach koncentratów rybnych obniża strawność białka. W przypadku tuczników oprócz czynnika ekonomicznego na ograniczone stosowanie ma wpływ możliwość przenoszenie się zapachu rybiego do mięsa przy stosowaniu wysokich dawek tego surowca. 

Z uwagi na duży udział tłuszczu i białka w mączkach rybnych należy przechowywać je bardzo starannie, gdyż dość szybko podlegają one procesom rozkładu i mogą być potencjalnym źródłem problemów żywieniowych. Dla prosiąt powinno się stosować mączki o wysokiej koncentracji białka pochodzącego ze świeżych tusz rybich. Dlatego firma Ekoplon w swoich prestarterach używa mączki rybnej z 70% zawartością białka.  

Nasze marki