Loading

Kanibalizm świń. Jakie są przyczyny i jak mu zapobiegać?

19.02.2018

Kanibalizm świń jest zaburzeniem zachowań stosunkowo często występującym w produkcji trzody. Obejmuje różne grupy zwierząt, pojawia się wśród świń o masie ciała powyżej 30 kg. Najczęściej występującą formą kanibalizmu jest ogryzanie uszu i ogona, rzadziej spotyka się wygryzanie boków i sromu.

Przyczyn kanibalizmu jest wiele. Wśród nich wymienić można:

  • środowiskowe
  • Wysoka wilgotność na obiekcie
  • Duża dobowa zmienność temperatur
  • Przeciągi
  • Duże zapylenie
  • Wysoki poziom gazów, szczególnie amoniaku i siarkowodoru
  • Jaskrawe światło
  • Kojce bezściółkowe
  • Urazy
  • wynikające z technologii produkcji i systemu utrzymania :
  • Kojce bezściółkowe
  • Ruszt betonowy
  • Nadmierne zagęszczenie
  • Niska zawartość włókna w paszy
  • Zbyt mały dostęp do wody i koryta
  • Źle zbilansowana dieta / makro i mikroelementy/.
  • genetyka : zwierzęta wysokomięsne, z udziałem krwi Piertaina , wykazują większą nerwowość w stadzie  i są bardziej podatne na wystąpienie kanibalizmu.
  • zdrowotne – wystąpienie chorób w stadzie może także być przyczyną pojawienia się kanibalizmu. W wielu przypadkach zaobserwowano, że kanibalizm był zapoczątkowany przez zwierzęta – ozdrowieńce /często w słabszej kondycji/. We wczesnej fazie – pomagała izolacji tych sztuk.

Konsekwencją przeistoczenia się kanibalizmu z fazy początkowej w fazę „nawykową” są poważne straty ekonomiczne: obniżenie przyrostów dziennych, wzrost spożycia paszy, konfiskaty mięsa, padnięcia, podwyższone koszty leczenia poranionych sztuk.

  • Zapobieganie kanibalizmowi:
    poprawa wentylacji budynku – obniżenie stężenia gazów i poziomu wilgotności
  • stosowanie norm obsady kojców – dobry dostęp do koryta i wody.
  • usunięcie przyczyn powstawania przeciągów
  • stosowanie pasz o niższym poziomie białka, dobilansowanych aminokwasami syntetycznymi. Niższy poziom białka ogólnego w paszy – to mniejsza produkcja amoniaku.
  • przestrzeganie zaleceń co do właściwego poziomu włókna oraz makro i mikroelementów w paszach dla trzody
  • w chlewniach bezściołowych  wrzucanie do kojców kawałków świeżego drzewa liściastego , zawieszanie łańcuszków, lin z naturalnych włókien. Nowe przedmioty w kojcu odwracają uwagę od gryzienia i przez pewien czas angażują zwierzęta. Należy pamiętać , że świnie dość szybko się nudzą i przestają się zajmować „ zabawkami”, więc w czasie największego zagrożenia  /szczególnie w okresie wiosna/jesień/ trzeba im częściej wymieniać  lub uzupełniać przedmioty do zabawy.
  • dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie w początkowej fazie kanibalizmu preparatu Herbastres, mającego działanie uspokajające.

Każde działanie, podjęte w początkowej fazie kanibalizmu ma dużą szansę na przerwanie tego złożonego procesu. Warunkiem jest codzienna obserwacja i szybka reakcja na pierwsze objawy.

Przerwanie kanibalizmu w zaawansowanej fazie jest bardzo trudne, a to prowadzi do dużych strat finansowych.

Nasze marki