Loading

Jak poprawić wybarwienie jabłek? Bo kolor ma znaczenie

31.07.2017

Jakie jabłka są najczęściej wybierane przez konsumentów? Odpowiedź jest prosta: czerwone. To właśnie ten intensywny kolor przyciąga nasz wzrok. Kolor jest także jedną z najważniejszych cech określających jakość owoców.

Czerwone wybarwienie decyduje o wartości handlowej jabłek zarówno w obrocie krajowym, jak i międzynarodowym. Czerwony kolor skórki owoców to nic innego, jak rumieniec powodowany przez barwniki – antocyjaniny. U jabłek są to głównie glikozydy antocyjanidyn, których stężenie wpływa na intensywność rumieńca.

Obecność barwników w skórce jest uwarunkowana genetycznie. Jednak na ich stężenie wpływają zarówno czynniki wewnętrzne, jak i zewnętrzne: światło, temperatura, warunki nawożenia, wilgotność gleby, cięcie drzew, przerzedzanie zawiązków i wreszcie nawożenie.

Owoce z drzew właściwie odżywionych, o dobrze rozwiniętych i zdrowych liściach wybarwiają się lepiej i szybciej. Korzystny wpływ na jakość plonu ma potas, dzięki któremu zwiększa się zawartość węglowodanów, kwasów organicznych, białka, karotenu oraz witamin B1 i C. Z kolei fosfor zaangażowany jest w procesy energetyczne i związki biorące udział w przemianach energii, niezbędne w trakcie syntezy barwników.

Jeżeli zdecydujemy się na nawożenie wspomagające wybarwianie się owoców, powinniśmy pamiętać, że zabiegi muszą być wykonane przed procesami prowadzącymi do powstawania barwników.

Pierwsze zabiegi powinniśmy rozpocząć już 5-6 tygodni przed planowanymi zbiorami. Należy wybierać nawozy o zwiększonej zawartości fosforu. Cztery tygodnie przed zbiorami można zastosować nawożenie preparatami o wysokiej zawartości potasu. Z kolei dwa tygodnie przed planowanymi zbiorami możemy ponownie zastosować nawożenie fosforem.

Firma EKOPLON proponuje zastosować nawozy z serii MAXIMUS Platinum:

  • 6 tygodni przed zbiorami – MAXIMUS Platinum extra P w dawce 2-4 kg/ha,
  • 4 tygodnie przed zbiorami – MAXIMUS Platinum extra K lub MAXIMUS Platinum extra PK w dawce 4-5 kg/ha,
  • 2 tygodnie przed zbiorami – MAXIMUS Platinum extra P w dawce 3-5 kg/ha.
     

W przypadku odmian o zielonym zabarwieniu skórki – „Golden Delicious”, „Mutsu”, firma EKOPLON zaleca zastosować od połowy sierpnia preparat EKOLIST mono Mangan w dawce 2-3 l/ha. Zabieg ten pozwala na uzyskanie wyraźnej, zielonej barwy zasadniczej skórki owoców w czasie ich dojrzewania.

Nasze marki